Főmenü

· Főoldal

· Árjegyzék

· Tájékoztatók

· Tesztvizsga

· Letöltések

· Személyes

· Magunkról

· Kapcsolat


Felhasználó
Felhasználónév

Jelszó

Biztonsági kód
Biztonsági kód
A fenti biztonsági kód megadása


Új felhasználó
REGISZTRÁCIÓ

Facebook

Facebook: Tesztvizsga.hu

Poster Mockup

Urban Poster Mockup

Urban Poster Mockup WebShop

Google hirdetés
Nyomkövetőt tartalmazhatnak


Belvízi és tengeri hajózás
Belvízi és tengeri hajózásÚj helyzet a hivatásos hajós képzésben - 2022

2022. április 19-én új rend alakult ki a hivatásos hajós képzés területén. Az ITM kihirdette a 12. és 13/2022. (IV.14) ITM rendeleteket, amelyek közül az előbbi az EU több irányelvét és szabványát építette be a magyar jogba.

Hajóvezetők esetében

A hajóvezetők tekintetében jelentős az átalakulás az eddigi rendszerhez képest, mivel megszűnt az "A" és "B" kategória, a "C" kategória pedig más tartalmat kapott.
FONTOS!!!!! Akik 2022. január 18-a előtt szereztek ilyen képesítéseket, azok továbbra is használhatják a korábbi képesítésüket annak érvényességi határáig, de legfeljebb 10 évig. Ezt követően a Vizsgaközpont ezeket kicseréli az új UNIÓS HAJÓVEZETŐ képesítésre. A korábban szerzett vonalvizsgák, tengeri kiegészítők (vonalismeret III.), radarhajós képesítés az új képesítésbe is bekerül (kód formájában).

A Tesztvizsga.hu a korábbi kéréseknek megfelelően kialakította a hajóvezetői vizsgákra felkészítő elektronikus tananyagát és teszt gyakorlási rendszerét, amelyet a jövőben hozzá igazít az új rendszerhez. Erre még várnunk kell, mivel a vizsgáztatás módszerére vonatkozó hatósági szabályozás még nem került kiadásra. Addig is a korábbi tárgyak alapján a felkészülés a vizsgákra folytatható, mivel tartalmilag csak kisebb kiegészítések látszanak szükségesnek, formailag viszont jelentősek. Javasoljuk, hogy a hatósági rendelkezések megjelenéséig az érintettek az "A" kategóriás hajóvezető tárgyait tanulják (AHV-20 elnevezés alatt csomagban is rendelhetők).

A tárgyi összetétel szerint: 
- a kereskedelem és rakodástechnika valamint az ADN témakörök egy tárgyba (Kereskedelmi, rakodástechnikai és veszélyes áru szállítási ismeretek) kerültek és egy 36 kérdésből álló vizsgateszt eredményes kitöltése a feladat;
- szintén egy tárgyba (Hajóüzemeltetési ismeretek) kerültek az Elsősegély, környezet és tűzvédelem; a Jogi ismeretek; a Képesítésekkel kapcsolatos ismeretek; valamint a Hajóelmélet, szerkezet, építés és géptan témakörök és egy 32 kérdésből álló vizsgateszt eredményes kitöltése a feladat;
- továbbra is önálló vizsgatárgyak: HSZ, Hajóvezetéstan, Hajózási földrajz, vízrajz, meteorológia, és a két tengeri tárgy.
A hajóvezetéstan tárgy nagyhajósok számára - részben méretbeli korlátok miatt - egyenlőre csak nyomtatott fomában érhető el (https://www.tesztvizsga.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=25&mode=&order=0&thold=0). A jegyzet kiegészítésre került az új rendszerben - a hajóvezetésben - szükséges ismeretekkel.

A hajóvezetői képesítés megszerzésének feltételeit a következő táblázatban találhatja meg.

Tájékoztatásul:

A matróz képesítés megszerzésének feltételei jelentős mértékben átalakultak. Javasoljuk minden érintettnek a 12/2022.(IV.14.) ITM rendeletben az általános szabályokat, ill. matróz képesítésről szóló 3. mellékletét tanulmányozni (njt.hu oldalon megtalálhatók). Ha a hatóság számokérés módszerére vonatkozó szabályozása megjelenik, akkor a tesztvizsga.hu ahhoz igazítja szolgáltatását.

Változott a hajós szolgálati könyv megszerzésének feltételrendszere azzal, hogy egyéb feltételek mellett biztonságtechnikai vizsgát ír elő a rendelet, amely tehető a jogosultággal rendelkező képzőszervnél vagy a Vizsgaközpontnál. Utóbbi közzé tette a honlapján a vizsgakérdéseket és az eljárás menetét (https://vizsgakozpont.hu/hajozas/konyv-kivaltasa-csereje-potlasa-hszk). E vizsgára felkészítő tananyagunk és tesztkérdéseink az Árjegyzék menüpontban rendelhetők meg "Biztonsági alapképzés" cím alatt.

A rendelet számos egyéb képesítés megszerzési feltételeit is szabályozza, amelyek részben újak a magyar jogban, pl. az LNG hajóvezető, de korábbiakat is újraszabályoz, pl. a személyhajózási szakértő képesítést is. A másik megjelent rendelettel (13/2022.ITM r.) együtt több eddigi képesítést megszűntet, pl. fedélzeti tiszt, géphajókormányos, kishajóvezető "A". Ezek a képesítések már nem szerezhetők meg, de érvényességük időpontjáig még használhatók.

Módosult a szolgálati célú kishajóvezetők feltételrendszere, amelyből törlésre került a vonalvizsga és ezzel a nemzetközi víziutakon eddig előírt nyelvvizsga is. A Tesztvizsga.hu szakértői javasolják a szolgálati kishajóvezetői képesítést szerzőknek, hogy a kötelezettség eltörlése ellenére tanulmányozzák annak a vízterületnek az ismereteit (vonalismeret), amelyen vezetni szándékoznak, mert a biztonságuk érdekében érdemesnek (fontosnak) tartjuk.

   
 
Kapcsolódó kategóriák

Belvízi és tengeri hajózás

 
 
Az oldalainkon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek.
Az oldalainkon elérhető tartalmat és a Tesztvizsga.hu rendszert szerzői jog© védi. A Tesztvizsga.hu on-line e-learning rendszer, az előfizethető moduljait és azok tartalmát kizárólag előfizetőink használhatják, előfizetésük időtartama alatt és csak a Tesztvizsga.hu oldalain. Az oldalainkon található bármely tartalom részben vagy egészben (a vizsgakérdéseket, képeket, ábrákat és válaszokat is beleértve) egyéb felhasználása, pl. másolása, publikálása, kölcsönbe vagy ajándékba-adása, hálózaton vagy más módon való elérhetővé tétele, üzleti célú felhasználása a Tesztvizsga.hu rendszer tulajdonosainak és az adott tartalom szerzőjének/előadójának előzetes írásbeli engedélyével lehetséges!

HA5ABE Software © 1980

Elérhetőség / Kapcsolat               Árjegyzék /Megrendelés

A tartalomkezelő keretrendszer: © 2005 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licenc érvényes.
Oldalkészítés: 0.15 másodperc