Főmenü

· Főoldal

· Árjegyzék

· Tájékoztatók

· Tesztvizsga

· Személyes

· Magunkról

· Kapcsolat


Felhasználó
Felhasználónév

Jelszó

Biztonsági kód
Biztonsági kód
A fenti biztonsági kód megadása


Új felhasználó
REGISZTRÁCIÓ

Facebook

Facebook: Tesztvizsga.hu

Poster Mockup
Urban Poster MockupBrand New Mockup


Belvízi és tengeri hajózás
Belvízi és tengeri hajózásÚj helyzet a hivatásos hajós képzésben - 2022

2022. április 19-én új rend alakult ki a hivatásos hajós képzés területén. Az ITM kihirdette a 12. és 13/2022. (IV.14) ITM rendeleteket, amelyek közül az előbbi az EU több irányelvét és szabványát építette be a magyar jogba.

Hajóvezetők esetében

A hajóvezetők tekintetében jelentős az átalakulás az eddigi rendszerhez képest, mivel megszűnt az "A" és "B" kategória, a "C" kategória pedig más tartalmat kapott.
FONTOS!!!!! Akik 2022. január 18-a előtt szereztek ilyen képesítéseket, azok továbbra is használhatják a korábbi képesítésüket annak érvényességi határáig, de legfeljebb 10 évig. Ezt követően a Vizsgaközpont ezeket kicseréli az új UNIÓS HAJÓVEZETŐ képesítésre. A korábban szerzett vonalvizsgák, tengeri kiegészítők (vonalismeret III.), radarhajós képesítés az új képesítésbe is bekerül (kód formájában).

A Tesztvizsga.hu kialakította az uniós hajóvezetői vizsgákra felkészítő elektronikus tananyagát és - ahol a vizsga is teszt jellegű - teszt gyakorlási rendszerét. Az uniós hajóvezetők vizsgatárgyai külön-külön és csomagban is rendelhetők. Az uniós matróz tananyaga rövidesen elkészül (várhatóan 2024. február).

Az uniós hajóvezető vizsga tárgyi összetétel (és tartalmi leírás) szerint: 

 

Vizsgatárgyak

A tárgy elemei

1

Hajózási szabályzat V. szint

A HSZ teljes anyaga, és annak teszt rendszerben való számonkérése. Felkészülés egyénileg.

2

Hajóvezetéstan VI. szint

A hajóvezetés legfontosabb elemeinek ismerete, kiegészítve a vezetés személyzettel kapcsolatos szervezési, kommunikációs ismeretekkel. A Hajóvezetéstan jegyzet ezekre részletes leírást tartalmaz. Tanfolyami hallgatóinknak a vizsgakérdések ismeretanyagának a jegyzetben való elhelyezkedésre is adunk segítséget, ill. néhány ismeretanyag kiegészítést. A jegyzet tartalmazza a radarhajózási ismereteket is. Felkészítés előadásokon számos videó anyag segítségével. A vizsga szóbeli.

3

Kiegészítő modul I. kategóriájú kompetenciák (gyakorlati vizsga)

A hajón végzett tevékenységek ismertetése, veszélyeinek, szabályainak szóbeli kérdésekre adott szóbeli és gyakorlati válasz formájában való számonkérése. A felkészítés távoktatásban és előadásokon.

4

Kiegészítő modul II. kategóriájú kompetenciák (gyakorlati vizsga)

A hajó vezetésének ismeretei, beleértve a kormányzást, kedvezőtlen helyek meghajózását, a víziutak főbb jellemzőihez való alkalmazkodást és ehhez kapcsolódó kommunikációs, műszaki ismeretek, vészhelyzetek megoldása szóbeli és gyakorlati válasz formájában való számonkérése. A felkészítés távoktatásban és előadásokon.

5

Utazástervezés I. kategóriájú kompetenciák (esettanulmány vizsga)

A hajó rakodásának, útjának tervezését átfogóan számonkérő írásbeli és szóbeli vizsga (konkrét fuvarfeladat megoldása a vizsgabizottság által nyomtatott formában átadott adatok kiértékelése alapján (elemei: víziút jellemzőinek felhasználása, a konkrét hajó részletes ismerete, berakható rakomány mennyiségének meghatározása, a személyzetre vonatkozó szabályok, menetterv a megadott korlátozások figyelembevételével. A felkészítés távoktatásban és előadásokon.

6

Utazástervezés II. kategóriájú kompetenciák (szóbeli vizsga)

Több ismeretcsoportból összeállított 81 kérdés, amely szóban kerül számonkérésre. A felkészítés távoktatásban és előadásokon.

7

Utazás megvalósítása (gyakorlati vizsga)

Egy felkészítő tárgy, ami kiemeli a Hajóvezetéstanból és esetleg már tárgyakból a kompetencia lista témáihoz tartozó elemeket és felhívja a vizsgázó figyelmét mire koncentráljon a vizsgán. A felkészítés távoktatásban és előadásokon.

8

Vonalismret III.

A vizsga a tengeri jellegű szakaszokon hajózáshoz szükséges ismereteke tartalmazza. A vizsga teszt vizsgával kezdődik, majd a gyakorlati elemek a tengeri térképhasználat, út-tervezés, jelzések ismeretére terjed ki. A felkészítés távoktatás, előadás formájában történik. Valamennyi fenti tárgyból tett sikeres vizsga után tehető a vizsga.

A hajóvezetői képesítés megszerzésének feltételeit a következő táblázatban találhatja meg.


Tájékoztatásul:

A matróz képesítés megszerzésének feltételei jelentős mértékben átalakultak. Javasoljuk minden érintettnek a 12/2022.(IV.14.) ITM rendeletben az általános szabályokat, ill. matróz képesítésről szóló 3. mellékletét tanulmányozni (njt.hu oldalon megtalálhatók). A tesztvizsga.hu rövidesen hozzáférhetővé teszi a vizsgafelkészítő tananyagát.
Jelentős változás történt e tekintetben 2023.11.23-án kiadott módosító rendelettel, amely megengedi, hogy a kizárólag magyar területen közlekedő hajókon a matróz munkakört ne csak uniós matróz, hanem a hagyományos (nem uniós) matróz képesítéssel is el lehessen látni. Ez a megoldás lényegesen csökkenti a vizsgáig való eljutás idejét és az unióshoz képest egyes elemekre nem tér ki a képesítést megszerzők és az őket alkalmazó vállalkozások hátrányba kerülése nélkül. A Tesztvizsga.hu oldalán továbbra is hozzáférhető ennek a matróz képzésnek a távoktatásos anyaga.

Változott a hajós szolgálati könyv megszerzésének feltételrendszere azzal, hogy egyéb feltételek mellett biztonságtechnikai vizsgát ír elő a rendelet, amely tehető a jogosultággal rendelkező képzőszervnél vagy a Vizsgaközpontnál. Utóbbi közzé tette a honlapján a vizsgakérdéseket és az eljárás menetét (https://vizsgakozpont.hu/hajozas/konyv-kivaltasa-csereje-potlasa-hszk). E vizsgára felkészítő tananyagunk és tesztkérdéseink az Árjegyzék menüpontban rendelhetők meg "Biztonsági alapképzés" cím alatt.
Fontos, figyelmet kívánó változás az, hogy a hajós szolgálati könyvbe jegyzett utak, szolgálatok legfeljebb 15 hónapra visszamenőleg igazolhatók le. Ennek elmulasztása jogvesztő, azaz nem igazolható, nem vehető figyelembe szolgálati időkén a vizsgáztatásban;

A rendelet számos egyéb képesítés megszerzési feltételeit is szabályozza, amelyek részben újak a magyar jogban, pl. az LNG hajóvezető, de korábbiakat is újra szabályoz, pl. a személyhajózási szakértő képesítést is. A másik megjelent rendelettel (13/2022.ITM r.) együtt több eddigi képesítést megszűntet, pl. fedélzeti tiszt, géphajókormányos, kishajóvezető "A". Ezek a képesítések már nem szerezhetők meg, de érvényességük időpontjáig még használhatók.

Módosult a szolgálati célú és hivatásos kishajóvezetők feltételrendszere, amelyből törlésre került a vonalvizsga és ezzel a nemzetközi víziutakon eddig előírt nyelvvizsga is. A Tesztvizsga.hu szakértői javasolják a kishajóvezetői képesítést szerzőknek, hogy a kötelezettség eltörlése ellenére tanulmányozzák annak a vízterületnek az ismereteit (vonalismeret), amelyen vezetni szándékoznak, mert a biztonságuk érdekében érdemesnek (fontosnak) tartjuk. Szintén ajánlatos a Rádiókezelő képesítés megszerzése is akkor, ha - különösen hivatásos kishajóvezetőknél - olyan hajóra is kerülhetnek, ahol üzemel hajórádió.

   
 
Kapcsolódó kategóriák

Belvízi és tengeri hajózás

 
 
Az oldalainkon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek.
Az oldalainkon elérhető tartalmat és a Tesztvizsga.hu rendszert szerzői jog© védi. A Tesztvizsga.hu on-line e-learning rendszer, az előfizethető moduljait és azok tartalmát kizárólag előfizetőink használhatják, előfizetésük időtartama alatt és csak a Tesztvizsga.hu oldalain. Az oldalainkon található bármely tartalom részben vagy egészben (a vizsgakérdéseket, képeket, ábrákat és válaszokat is beleértve) egyéb felhasználása, pl. másolása, publikálása, kölcsönbe vagy ajándékba-adása, hálózaton vagy más módon való elérhetővé tétele, üzleti célú felhasználása a Tesztvizsga.hu rendszer tulajdonosainak és az adott tartalom szerzőjének/előadójának előzetes írásbeli engedélyével lehetséges!

HA5ABE Software © 1980

Elérhetőség / Kapcsolat               Árjegyzék /Megrendelés

A tartalomkezelő keretrendszer: © 2005 PHP-Nuke. Minden jog fenntartva. A PHP-Nuke szabad szoftver, amelyre a GNU/GPL licenc érvényes.
Oldalkészítés: 0.11 másodperc